This section is not available in English

If you want to read the latest news in English, please visit the website of the European Commission. Go to the European Commission's website

Piratkopior fortsatt problem inom EU

Nyhet: Publicerad 13 september 2024

Ärenden om förfalskade eller piratkopierade produkter till Konsument Europa och ECC-nätverket har minskat de senaste åren. Men trots det är varumärkesförfalskningar fortfarande ett stort problem för EU.

Piratkopierade produkter och varumärkesförfalskningar innebär risker för såväl konsumenters hälsa och säkerhet som för EU:s ekonomi. Ändå köper europeiska konsumenter i allt högre grad piratkopierade varor enligt en rapport från Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet (EUIPO) och Europeiska kommissionens avdelning för skatter och tullar (DG TAXUD).

Förfalskningsärenden

EUIPO:s rapport visar att antalet ärenden om piratkopierade varor minskat, det stämmer med vår statistik från ECC-nätverket. Statistiken, som är från 2022, visar att nätverket tog emot 70 klagomål om piratkopierade produkter, jämfört med 562 klagomål under 2016. Majoriteten av de handlare som säljer förfalskningar på nätet är baserade utanför EU. Det gör att den hjälp ECC-nätverket kan ge när någon handlat en piratkopierad produkt utanför EU är begränsad till att informera eller ge råd och det registreras inte heller detaljerad statistisk om klagomålet från dessa fall. ECC-nätverket och Konsument Europa kan enbart hjälpa konsumenter som handlat varor inom EU, Norge eller Island är och därför är inte siffror för när en konsument köpt en piratkopierad produkt utanför EU medräknad.

86 miljoner piratkopierade föremål

Enligt EUIPO beslagtogs nästan 86 miljoner förfalskade produkter vid EU:s gränser och på den inre marknaden under 2022. Det uppskattade värdet för dessa produkter var över 2 miljarder euro. Lite mer än 72 procent av de beslagtagna produkterna bestod av spel, leksaker, cigaretter samt CD-/DVD-skivor. De flesta beslagtagna produkterna som förs in i EU härstammar från Kina, följt av Turkiet och Hongkong.

Vissa konsumenter köper piratkopierade varor utan att veta om det, eftersom de inte kan skilja dem från äkta produkter, medan andra medvetet väljer förfalskningar trots att de inte är äkta. Piratkopierade varor kan utgöra en risk för konsumenter, skada företag och undergräva ekonomin i stort.

Beslutsprocesser hos de som handlar

I EUIPO: s rapport studerades konsumenternas beslutsprocesser när de väljer piratkopierade produkter. Bland annat visar rapporten att:

Till alla nyheter